Flugspön

Flugspö

Håller du på med flugfiske och funderar på att skaffa ett nytt flugspö? Det är en rolig aktivitet, men det är inte alltid så lätt. Det finns olika typer av spön som har varierande egenskaper beroende på vilka vatten du har tänkt fiska i och vilken fångst du helst vill dra upp. Vilket flugspö du slutligen väljer att köpa beror även på hur mycket pengar du har tänkt lägga på ditt nya spö, för vissa spön kan kosta riktigt mycket medan andra är lite mer modesta i priset. Vissa upplever att det nästan är en djungel, men vi kan guida dig rätt.

Flugspö med rätt funktion

Nästan alla fiskespön är i grunden utformade på ett liknande sätt med en lång böjlig del som har en rulle med fiskelina längst ner och ett fiskbete längst ut vid toppen. Fiskaren styr sin fiskelina genom fiskerullens tröghet och spöets intag. Det är dock större skillnad mellan olika fiskespön än vad man kanske skulle kunna tro om man är oinsatt och bara ser dem med blotta ögat. Somliga spön är tyngre än andra och vissa är specialgjorda för att vara så lätta som möjligt. Detta har stor betydelse vid bland annat flugfiske där idealet är att ett flugspö ska ha en viss idealvikt.

Med rätt flugspö kommer fångsten

Om du har sett ett äkta flugspö någon gång kanske du har lagt märke till att de flesta har ett handtag som är gjort av kork. Detta skiljer sig åt från många andra spön som har handtag som är gjorda i en slags plast som kallas foam. Handtaget i kork har flera funktioner. Man kan nämligen dels fästa själva draget där när man inte fiskar, samtidigt som valet av material gör att fiskespöet inte blir så tungt. I flugfiske vill man att rörelserna ska vara så lätta och naturliga som möjligt, därför är det bland annat viktigt att tänka på spöets vikt.

Olika typer av fiskar

Det finns vissa fiskesorter som är särskilt populära att försöka håva upp när det gäller flugfiske. Den skimrande havsöringen och den färgglada regnbågsforellen hör till två av favoriterna hos många vana fiskare. Insjööringen är också omtyckt och den mytomspunna gamla gäddan är en dröm för många som står och fiskar. När du ska ge dig på att fiska dessa fisksorter bör du införskaffa ett flugspö som är lätt att kasta samtidigt som både linan och spöet är kraftfullt och kan stå emot om du får ett viljestarkt byte på kroken. Om du har tänkt fiska i saltvatten är det klokt att se över materialvalet.

Ett bra flugspö ska ge dig som fiskare möjligheter att kasta ut en fiskelina som når långt ut i vattnet innan det sakta sjunker ner genom luften för att slutligen landa på vattenytan. Idéen bakom flugfiske är att man ska försöka härma insekternas naturliga beteende och rörelsemönster. För att lyckas göra det med ett flugspö måste du ha den bästa tänkbara modellen. En del typer av spön kan kosta uppemot 5000 kronor men om du inte är beredd att lägga så mycket pengar kan du även hitta bra varianter som kostar drygt tusen kronor. Märket Greys gör flera olika modeller som är utformade för enhandsfattning eller fiske med två händer. Scott Tidal och Guideline RSi hör till de riktigt påkostade spöna, men så långt behöver man inte gå ifall plånboken inte tillåter.

En stor marknad

När det gäller valet av flugspö är marknaden oväntat stor för många, vilket kan göra att det känns svårt att välja. Tipset är att börja i liten skala och byta upp dig om du behöver. Ifall du har riktat in dig mot att lyckas fånga gammelgäddan kan det vara en investering att köpa ett spö som ökar dina chanser till detta, men de flesta typer av spön har samma grundfunktion. Med rätt typ av spö kan du håva upp regnbågsforell, minst två olika typer av öring och kanske till och med få en gädda på kroken. Det viktigaste är att ditt flugspö är tillräckligt lätt så att du kan få till ett riktigt bra kast.