Flugfiskekurser

Flugfiskekurser

Enligt en undersökning av Statistiska Centralbyrån, är runt 3,4 miljoner svenskar intresserade av sportfiske i olika former. Cirka 2,3 miljoner människor ägnar sig åt sportfiske regelbundet. Det är fortfarande fler män än kvinnor som intresserar sig för fiske men antalet kvinnor ökar ständigt. Anledningen till det ständigt ökande intresset för fisket är att fisket erbjuder naturupplevelser, lugn, avslappning och spänning. Fisket passar dessutom alla åldrar och typer av människor. Av den anledningen är det vanligt att både vana fiskare och nybörjare går flugfiskekurser. Det sägs att en flugfiskare aldrig blir riktigt fullärd och jakten efter det perfekta kastet kan pågå under ett helt liv. Här finner du information om flugfisket som sport, utbudet av tillgängliga flugfiskekurser samt vad man kan tänkas få ut av en sådan kurs.

Flugfiskekurser, olika varianter

Flugfiske är både en sport och en konst. Flugfisket är en konst av så många anledningar. Bland annat handlar det om att lära sig vilka fiskeredskap som passar för den typ av fisk man vill fånga. Spön har olika klassificeringar utifrån bland annat storleken på fisken och väderleken. Spön är olika mjuka, böjbara och styva. Flugan som fisken nappar på är en vetenskap. Att hitta de rätta fiskevattnen samt veta vilken tid på dygnet chansen är störst att fånga fisken – allt sånt och lite till kan man lära sig på flugfiskekurser. ”Tio till två” är det heliga mantrat som varje flugfiskare upprepar i sitt inre tills det sitter i ryggraden hur armen ska röra sig för att man ska uppnå det perfekta kastet. Här tittar vi närmare på några flugfiskekurser.

Flugfiskekurser erbjuds bland annat av olika studieförbund i form av kvällskurser och weekendutbildningar. Att studera vid en folkhögskola är ett annat alternativ. I dagsläget finns det två skolor som erbjuder kurser som sträcker sig över en veckas tid. Dessa är PRO:s folkhögskola i Gävleborg samt Åredalens Folkhögskola i Åre. Själva utbildningarna kostar några hundralappar och det tillkommer kostnader för boende och helpension. Älvdalens fiskecenter i Dalarna lär också ut grunderna i flugfiske vid sina utbildningar. Kurserna pågår antingen under en dag eller över en weekend. Kostnaden för dessa kurser ligger i dagsläget på strax under 3000 kronor. Vad gäller fiskeutrustning så går det ibland att låna sådan av skolan, kostnadsfritt.

Företagsevent eller studiecirkel

Flugfiskekurser anordnas i hela landet

Flugfiskekurser ordnas även som företagsevent av en del arrangörer. Det är en upplevelse där utbudet och möjligheterna varierar. Fiskeresor.nu erbjuder till exempel havsfiske från båtar som utgår från Göteborg. Det är ett minnesvärt äventyr som lämpar sig för bl.a. kickoff. Det börjar bli allt vanligare med äventyrsresor och guidning inom flugfiske. Svensken har börjat söka sig tillbaka till naturupplevelser under de senaste åren varför det blir vanligare med flugfiskeinslag som företagsevent. Man kan spekulera i vad den här utvecklingen beror på. Det är dock uppenbart att längtan tillbaka till djur och natur verkar vara genomgående bland befolkningen och gäller för såväl privatpersoner som företagare. Oavsett vilken som är förklaringen till detta, så är det en glädjande utveckling för alla flugfiske-entusiaster.

Oavsett om man tänkt delta i flugfiskekurser som företagsevent eller för ett privatsällskap, så går det att kontakta en flugfiskeguide. Denne ger deltagarna i kursen grundläggande kunskaper i flugfiske. Den här typen av flugfiske- och äventyrsguider finns över hela Sverige och återfinns enklast genom att googla efter just ”guide inom flugfiske”. Är man några vänner som har planer på att lära sig mer om flugfiske, så kan man tillsammans med ett studieförbund dra igång egna flugfiskekurser. Studieförbunden brukar ha krav på grupper om minst fem personer med sen är de behjälpliga med allt från material till kursledare. Studieförbunden har även kontakter med sportfiskeförbundet Sportfiskarna. Via studieförbunden får man den hjälp man behöver på ett smidigt sätt. Kostnaden är densamma som för en studiecirkel plus det material som behövs för utbildningen.

En uppsjö av alternativ

För de som har planer på att lära sig mer om flugfisket, vilka spön, linor och flugor man ska använda samt vart man hittar fisken och vilken tid på dygnet – finns det en uppsjö av flugfiskekurser att välja mellan. Man kan anlita en flugfiskeguide som guidar till de bästa vattnen och lär ut grunderna för ett lyckat kast. Är man en grupp av människor som vill lära sig mer om flugfisket, kan man få hjälp från studieförbunden. Studieförbunden har nära kontakter med Sportfiskarna vilka har en stor vana av att arrangera flugfiskekurser.

Flugfiskekurser brukar också arrangeras inom sportfisketurismen och av researrangörer med fokus på fiskeresor. En del arrangerar speciella event med inriktning på företagare som vill ordna en kickoff eller ett affärsevent med fiske som tema. Det växande intresset för fiske- och naturupplevelser har gjort att utbudet av utbildningar är stort. Över hela landet finns det möjlighet att hitta utbildningar för den som är intresserad av att lära sig flugfiskets ädla konst.